Μέτρα ελέγχου παραβάσεων αυτοκινητιστών μη ελληνικής ταξινόμησης

Μέτρα ελέγχου παραβάσεων αυτοκινητιστών μη ελληνικής ταξινόμησης

Αρ. Πρωτ. 3914/02.09.09

Προς Υπουργούς:

- Μεταφορών και Επικοινωνιών

- ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) στην χώρα μας, σε ελέγχους που διενεργεί η τροχαία στο ελληνικό οδικό δίκτυο επιδίδονται κλήσεις στους παραβάτες, όπου διαπιστώνεται η παράβαση του ΚΟΚ, το πρόστιμο που αντιστοιχεί στην εκάστοτε παράβαση, καθώς και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να καταβληθεί το αντίτιμο του προστίμου.

Η διαδικασία είναι η ίδια, είτε πρόκειται για παραβάσεις αυτοκινητιστών ελληνικής ταξινόμησης είτε ταξινόμησης τρίτων χωρών. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν καταβάλλεται το αντίτιμο της κλήσης επί τόπου όταν διαπιστώνεται η παράβαση, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνει τους αυτοκινητιστές ελληνικής ταξινόμησης σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους αυτοκινητιστές ταξινόμησης τρίτων χωρών.

Στην περίπτωση των αυτοκινητιστών ελληνικής ταξινόμησης η παράβαση και η καταβολή του προστίμου μπορεί να ελεγχθεί μέσω του φορολογικού μητρώου, ενώ για τους αυτοκινητιστές ταξινόμησης τρίτων χωρών, ισχύει επί της ουσίας το ατιμώρητο, καθώς πέραν της επίδοσης της κλήσης, κανένας άλλος ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να βεβαιώσει ή ακόμα και να επιβάλλει την καταβολή του προστίμου.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστές ταξινόμησης τρίτων χωρών να προβαίνουν σε μία σωρεία παραβάσεων του ΚΟΚ χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις του νόμου. Διευκολύνεται με τον τρόπο αυτό ο αθέμιτος ανταγωνισμός, κυρίως από αυτοκινητιστές των βαλκανικών χωρών και χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, από τους οποίους και διαπιστώνεται μεγάλος αριθμός παραβάσεων.

Με την ισχύουσα κατάσταση, ζημιώνεται και το ελληνικό δημόσιο, καθώς μεγάλος αριθμός προστίμων δεν εισπράττεται ποτέ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ευνοείται η μη συμμόρφωση κάποιων οδηγών, η συστηματική παράβαση του ΚΟΚ, και η αναπόφευκτη δημιουργία τροχαίων ατυχημάτων.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε οι αυτοκινητιστές ταξινόμησης τρίτων χωρών να υπόκεινται σε ελέγχους επί της ουσίας και να συμμορφώνονται στις διατάξεις του ΚΟΚ που ισχύει στην χώρα μας, ώστε να μην υποθάλπεται ο θεμιτός ανταγωνισμός, αλλά και η ασφάλεια της κυκλοφορίας των πολιτών στο ελληνικό οδικό δίκτυο και οι ασφαλείς μεταφορές;